Nagyvilág

Atomultimátumot adott Irán

Ultimátumot adott Irán a nyugati országoknak, miszerint saját maguk fognak előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem kapnak annyi urániumot, amennyit szükségesnek tartanak. Azért nem sikerült eddig megállapodni mert nyugaton azt gyanítják, a békés célúnak mondott atomprogrammal leplezi Irán, hogy nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik.

Ultimátumot intézett a nemzetközi közösséghez Irán külügyminisztere, ebben az áll, hogy saját maguk fognak előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben. Ezért a nyugati országoknak el kell dönteni, hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot.

Manusehr Mottaki az állami televízióban beszélt tervéről. “Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja 20 százalékosra dúsítani uránkészletét” – közölte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség novemberben ajánlotta fel Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba uránkészlete 70 százalékát. Mivel az csak 3,5 százalékos dúsítású, a helyszínen tovább dolgoznának azon, hogy 20 százalékos legyen. Azt pedio Franciaországban nukleáris fűtőelemekké alakítanának át és végül visszaszállítanák Iránba, ahol egy kutatási célú atomreaktor működtetésére használhatnák.

Teherán a 2009 végére kitűzött határidőig nem fogadta el az ajánlatot, hanem helyette azt javasolta, hogy a Nyugat adjon el neki fűtőanyagot vagy iráni területen bonyolítsák le az uráncserét. Kérdéses, hogy miként alakul az ügy, mert évek óta vitatémául szolgál. Azért maradt meg a konfliktus Irán és a nyugati országok között, mert gyanítják, hogy az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik