Nagyvilág

Támadást terveztek a megölt CIA-sok

Pilóta nélküli repülők elindítását készítették elő az ügynökök, akiket egy merénylő - aki besúgónak jelentkezett, hogy a közelükbe férkőzhessen - megölt.

Pilóta nélküli repülőgépek (drónok) pakisztáni és afganisztáni bevetését készítette elő az a hét CIA-ügynök, akit szerdán ölt meg Afganisztánban egy merénylő – adta hírül pénteken a The Washington Post.

A pakisztáni határ közelében, Hoszt tartományi főváros környékén évek óta működő Chapman hírszerzési központ feladata azoknak az információknak az összegyűjtése, amelyeknek az alapján el lehet indítani a légicsapásokat. A tálib ellenőrzés alatt álló területek közelsége miatt besúgók toborzásával is foglalkoztak a támaszponton. Éppen erre a feladatra jelentkezett megtévesztésből a merénylő – írta a lap a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeitől kapott tájékoztatásra hivatkozva.

A drónokat afganisztáni és pakisztáni repülőterekről vetik be. A pakisztáni tálibok egy pénteki üzenetükben azt állították, hogy emberük bosszúból hajtotta végre a támadást, mert a drónok megölték egyik fontos katonai parancsnokukat. A The Washington Post megjegyzi: a CIA tagadja, hogy az ügynökeinek tevőleges közük lenne a légitámadásokhoz. Egy szóvivő most sem volt hajlandó kommentálni a lap értesülését.

Az ügynökség utoljára 1983-ban, Bejrútban vesztett el egyszerre ennyi – pontosabban nyolc – embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik