Nagyvilág

Megdöbbent az EP-elnök

Elkeserítette Jerzy Buzeket, hogy letartóztatták a Szaharov-díj 82 éves, Hópelyhecskének öltözött kitüntetettjét.

Megdöbbenésének adott hangot Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke pénteken amiatt, hogy az orosz hatóságok csütörtökön őrizetbe vették Ljudmilla Alekszejeva emberi jogi harcost, a Szaharov-díj 2009-es kitüntetettjét.

“Személyesen is mélyen megindított, hogy ennek a tiszteletre méltó, 82 esztendős asszonynak orosz őrizetben kellett töltenie a szilveszter éjszakát. Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon őt és a többi őrizetbe vett emberi jogi aktivistát” – olvasható Buzek pénteken közzétett állásfoglalásában.

Alekszejevát és vele együtt több tucat ellenzékit – a hatóságok által nem engedélyezett tüntetés részvevőit – csütörtökön vették őrizetbe Moszkva központjában. A Szaharov-díjjal kitüntetett idős asszonyt időközben egyes hírek szerint szabadlábra helyezték. Az ellenzéki tüntetés engedélyezését arra hivatkozva tagadták meg, hogy az zavarta volna a Kreml híveinek táncos köztéri ünneplését. Ennek ellenére sokan megjelentek a helyszínen, ellenzéki tartalmú röplapokat osztogattak, és Vlagyimir Putyin miniszterelnök elleni jelszavakat skandáltak, szabadságot követeltek.

Egyikük Télapónak volt öltözve, és őt is ugyanúgy rendőrségi buszba tuszkolták, mint Alekszejevát, aki az orosz Télapó segítőjének, Hópelyhecskének a jelmezét öltötte magára. Összesen mintegy ötven embert vittek el. Tatyjana Loksina emberijog-védő szerint Alekszejevát később szabadon engedték.
A 82 éves asszony – a Memorial nevű emberi jogvédő szervezet két másik képviselőjével, Oleg Orlovval és Szergej Kovaljovval együtt – decemberben vette át Strasbourgban Jerzy Buzektől az Európai Parlament Szaharov-díját, az emberi jogok melletti kiállás elismerését.

Buzek most elkeseredetten állapította meg, hogy a moszkvai rendőrség fellépése azt mutatja, Oroszországban ma sem nyilvánulhatnak meg szabadon az emberi jogok védelmezői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik