Nagyvilág

Brown aggódik Jemen miatt

Terrorista tenyészhely, globális fenyegetés - mondta Jemenről a brit kormányfő, aki nemzetközi konferenciát hívott össze az ügyben.

Nemzetközi konferenciát hívott össze január végére Jemen ügyében Gordon Brown brit kormányfő, aki szerint a jemeni “radikalizálódás” az egész világot fenyegeti.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal pénteki bejelentése szerint az értekezletet a január 28-ára korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartanák, tekintettel arra, hogy a két témakör “kapcsolódik egymáshoz”. Gordon Brown pénteken – még a Jemen-konferencia tervéről szóló bejelentés előtt – közzétett újévi üzenetében leszögezte: véleménye szerint térségi és globális fenyegetést jelent most már Jemen is, amely “a terrorizmus tenyészhelyévé és potenciális menedékévé vált”.

Brown a londoni miniszterelnöki hivatal honlapján megjelent írásában hangsúlyozta: az Afganisztánból mára “jórészt eltávolított” al-Kaida terrorhálózat hívei most Jemen – valamint a Szahel-övezet és Szomália – kormányzati ellenőrzés nélküli, vagy alig ellenőrzött vidékein fokozzák tevékenységüket.

A brit miniszterelnök tényként említette, hogy a december végi amerikai légi merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja – aki előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult – szintén Jemenben került kapcsolatba szélsőségesekkel, és “néhány rövid hónap alatt” kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

A 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab – egy jómódú nigériai bankár fia – karácsony másnapján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. A merényletkísérlet során lángok csaptak fel a robbanószerkezetből, detonáció azonban nem történt, és az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték a súlyosan megégett merénylőjelöltet.

A brit kormányfő hivatalának pénteki közleménye szerint a Brown által összehívott londoni nemzetközi Jemen-konferencián azt vitatnák meg, hogy miként lehet szembeszállni a Jemenben folyó “radikalizálódással”. Az értekezlet céljai között szerepel annak meghatározása, hogy a jemeni kormánynak milyen terrorellenes intézkedéseket kell hoznia, és ehhez milyen összehangolt nemzetközi segítségre van szüksége.

A rendezvényen áttekintik a radikalizálódástól leginkább fenyegetett jemeni térségek fejlesztésének támogatását, a jemeni biztonsági erők kiképzésének segítését, valamint a térségben folyó nemzetközi terrorellenes tevékenység jobb összehangolását.

E tevékenység összehangoltságának elégtelen mivoltára a brit kormányfő pénteki újévi üzenetében is egyenes utalást tett. Brown azt írta: meg kell vizsgálni, hogy a karácsonyi merényletkísérlet gyanúsítottja miként repülhetett Nigériából Amszterdamba, majd onnan Detroitba, és hogy mit lehetett volna tenni nemzetközi szinten feltartóztatása végett.

A Downing Street szerint a Jemen-konferencia tervét a Fehér Ház és az EU támogatja, és London igyekszik elérni Szaúd-Arábia, valamint a Perzsa-öböl menti államok támogatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik