Nagyvilág

Bakiparádé a politikában

A nyilvános bakikat illetően 2009-ben Berlusconi vitte a prímet, de úgy tűnik, a politikusok világszerte kitettek magukért, már ami a trágár kifejezéseket, kínos tévesztéseket és cikis helyzeteket illeti. Videó!

A kínos helyzetek sorát rögtön az év elején Barack Obama nyitotta meg, aki az elnöki eskü szövegébe zavarodott bele az őt ünneplő tömeg legnagyobb megdöbbenésére. Pedig csak annyi lett volna a feladat, hogy megismételje John G. Roberts legfelsőbb bíró szavait. Már a start se sikerült. A főbíró még be se fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, “Én, Barack Hussein Obama”.

Ezután Roberts lepte meg Obamát a szöveg kissé improvizált változatával, amelyben tarka nyelvtani kavarodás született. A birtokviszonyból részeshatározói viszony lett, és – bár az angolt tartják a világ egyik legrugalmasabb nyelvének, a “híven” módhatározónak se sikerült a helyére kerülnie. Az alkotmányos szöveg szerint helyesen így hangzik az eskü: “híven gyakorlom az Egyesült Államok elnökének tisztét”, Roberts viszont a híven szót a mondat végére helyezte.

Harvardon alkotmányjogásznak készült Obama azonnal felfigyelt a hibára, és megállt, a rövid kínos szünet után a főbíró így ismét nekigyürkőzött. Most már előrekerült a jelző, ám ezúttal az igével gyűlt meg a baja, azt ugyanis elhagyta. Hogy a zavar teljes legyen, Obama erre most a bíró első – hibás szórendű – változatát mondta fel.

Az esetet a Fehér Ház olyan kellemetlennek találta, hogy másnap zárt ajtók mögött az új elnökkel megismételtették az eskütételt.

2009 februárban Nakagawa Soicsi japán pénzügyminiszter került kellemetlen helyzetbe egy sajtótájékoztatón. A miniszter feltűnően akadozva beszélt, ráadásul majdnem elaludt. Miközben az egyik újságíró kérdezett, már arra sem maradt ereje, hogy nyitva tartsa a szemét; később azt a kérdést válaszolta meg, amelyet nem is neki tettek fel. Végül pedig egy hatalmas ásítás is becsúszott a kamerák előtt.

A pénzügyminiszter később tagadta, hogy részeg lett volna, elmondása szerint megfázott, és túl sok gyógyszert szedett be. Az ellenzék nyomására néhány nappal később azonban lemondott posztjáról.

Júniusban még a sikamlós ügyeiről híres olasz miniszterelnöktől is meglepő orgiának lehetett szemtanúja a világ, amikor az El País című spanyol lap, majd több internetes portál is nyilvánosságra hozta Berlusconi szardíniai villájában készült meztelen képeket.

A fotókat annak ellenére kerültek a nyilvánosság elé, hogy az elnök sürgetésére a római államügyészség zár alá helyezte őket, mert fennállt a gyanú, hogy közzétételük sértheti a magánélethez való jogot.

A képek a 72 éves milliárdos médiacézár-politikus szilveszteri partijának részvevőiről készültek. A meghívottak között ott volt az akkor 17 éves Noemi Letizia is, az a nápolyi diáklány, akihez Berlusconit botrányos viszony fűzi. E kapcsolat volt az egyik oka annak, hogy az olasz kormányfő felesége benyújtotta a válókeresetet.

A képek igen kínosak, ugyanis több ismert európai politikus, köztük a később lemondásra kényszerült Mirek Topolánek cseh kormányfő is látható rajtuk, meztelenül. Berlusconi szerint a villában éppen a Cseh Köztársaság küldöttségét fogadta és megengedhetetlen, hogy valaki “egy kilométer távolságból” beavatkozzon és fotókat készítsen. “A magánélethez való jogot még inkább tiszteletben kellene tartani illusztris vendégek jelenlétében” – kommentálta az esetet Berlusconi.

Alig egy hónappal később a hidegvérű és diplomatikus megnyilvánulásairól híres amerikai külügyminiszter lepett meg mindenkit, amikor egy diák tévesztése miatt teljesen kikelt magából.

„Nem a férjem a külügyminiszter, hanem én” – vetette oda Hillary Clinton egy kinshasai beszélgetésen a kongói diáklánynak, aki az amerikai külügyminisztérium fordítása szerint azt kérdezte: “A Világbank ellenzi, hogy Kína kölcsönszerződéseket kössön ebben az országban? Hogyan tolmácsolja Clinton asszony Clinton úr véleményét ebben a kérdésben?”

“Tőlem akarja megtudni a férjem véleményét? Ha az én véleményemre kíváncsi, azt szívesen elmondom, de nem vagyok a férjem szócsöve” – fakadt ki a nyilvánosság előtt mindig nyugodt külügyminiszter. „Nem fogok utánamenni, és megkérdezni tőle, hogy valójában kinek a véleményére volt kíváncsi a kínai kölcsönről” – mondta Clinton. Az eset bejárta a világsajtót, egyes elemzők szerint Hillary még mindig nem képes kilépni férje árnyékából.

Ősszel ismét Berlusconi volt az, aki nem bírt magával. Az olaszok első embere botrányos kijelentéseket tett az amerikai elnök bőrszínével kapcsolatban. „A napbarnított ember, Barack Obama üdvözletét küldi” – mondta egy milánói pártgyűlésen elhangzott beszédében. „El sem hinnétek, de együtt mennek napozni a partra, úgyhogy a felesége is barna” – tette hozzá viccelődve az olasz miniszterelnök a Daily Telegraph és a Corriere della sera beszámolója szerint.

Berlusconi először 2008 novemberében tett félreérthető kijelentést az amerikai elnökre, amikor „napbarnítottnak” nevezte Barack Obamát. Később a felháborodásra reagálva kijelentette: ostoba, aki ezt rasszistának találja, és egyáltalán nincs humorérzéke. Elmondása szerint kapcsolatuk Obamával szoros és egyetértő, az amerikai elnök „jófej”, egy szellemes és „rendes ember”.

A szexbotrányairól elhíresült olasz kormányfő egyébként azt is kifejtette: „Új elemet vezettünk be az olasz politikába, ez pedig az erkölcs”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik