Nagyvilág

Ámokfutó lövöldözött egy finn bevásárlóközpontban

Lövöldözés volt csütörtökön egy finnországi bevásárlóközpontban, legkevesebb négyen meghaltak. Az ámokfutó ötödik áldozata a saját felesége volt. A támadás után néhány órával a gyilkos holttestét is megtalálták a rendőrök.

Csütörtök délelőtt az ámokfutó szemtanúk szerint az elektronikus osztályon két fejlövéssel megölt egy alkalmazottat, majd a hentesáruk részlegénél tovább lövöldözött, végül kitört pánikot kihasználva elmenekült. A bevásárlóközpontban három férfit és egy nőt lőtt le. A bevásárlóközpontot körülzárták, részben kiürítették, a helyszínre mentőautók érkeztek.

A Helsinkitől 15 kilométernyire fekvő, 250 ezer lakosú Espoo Finnország második legnagyobb városa, arról nevezetes, hogy ott van a Nokia konszern központja.

Ámokfutó lövöldözött egy finn bevásárlóközpontban 1

9 mm-essel lőtt

A tettes – aki 43 éves, és ismeri a rendőrség – elmenekült – közölte egy városi rendőrkapitány. “Meg tudom erősíteni, hogy négy halálos áldozat van. Azt nem tudjuk, hogy vannak-e sebesültek, és ha igen, akkor hányan” – mondta Jyrkky Kallio, aki közép-európai idő szerint 13.30 órára rendőrségi sajtótájékoztatót ígért.

A finn média szerint az ámokfutó 9 milliméteres pisztolyt használt. Az Ilta-Sanomat című lap internetes kiadása szerint a tettes legalább hét lövést adott le.

Feleségét is megölte

A Hensingin Sanomat szerint az ötödik áldozat a férfi volt felesége, akit a hatóságok csütörtökön holtan találták lakásán, amikor a lövöldözést követően nyomozni kezdtek a lövöldöző után. Az asszonyt lelőtték.

A hatóságok körözést adtak ki a Koszovóban született Ibrahim Shkupolli ellen. Közétették fényképét és a lakosság segítségét kérték. A 43 éves Shkupollit korábban elítélték volt feleségének bántalmazásáért és a bíróság távoltartást rendelt el. Jyrky Kallio, Espoo rendőrfelügyelője szerint a rendőrség Shkupollit gyanúsítja exfelesége megölésével is.

Szigorúbb fegyverviselés

Az észak-európai országban három éven belül ez volt a harmadik olyan bűneset, amelyben több embert lelőttek. Mind 2007-ben, mind 2008-ban iskolában követtek el ámokfutást, amelyek hatására megszigorították Finnországban a fegyverviselés szabályait.

Finnországban a céllövés országszerte igen népszerű sport, a fegyverhasználat szabályozása pedig rendszerint vitatéma a parlamentben. Szülői engedéllyel egyébként már 15 évesen is lehetséges a fegyverbirtoklás az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik