Nagyvilág

Új frontot nyit Obama

Bár az iraki és az afganisztáni háborúkat sem sikerült még lezárnia, az Egyesült Államok újabb országban indít hadjáratot az iszlám radikalizmus ellen: szembeszáll az al-Kaida Jemenben egyre erősebb sejtjeivel - írja a New York Times.

A globusz.net a New York Timesra hivatkozva kiemeli: a múlt héten egy amerikai repülőgépet felrobbantani próbáló nigériai férfi is Jemenben kapott kiképzést és robbanószert. Az eset arra figyelmeztet , hogy a terrorizmus elleni háború megnyerése érdekében nem szabad hagyni, hogy a szélsőségesek újabb és újabb országokban hozzanak létre központokat.

A Pakisztánból kiszoruló al-Kaida tagok közül sokan Szomáliában és Jemenben keresnek menedéket, és innét próbálják tovább szervezni a merényleteket. Az arab köztársaság ideális búvóhely a terroristák számára: a kormány keze nem ér el a fővárostól távoli falvakba.

Bár a kormány növelte az al-Kaida egységei ellen indított rakétatámadások számát, a szélsőségesek elleni harcra nincs elég pénz, miután tavaly óta az olaj világpiaci árának csökkenése miatt jelentősen megcsappantak a jemeni költségvetés bevételei. A jemeni kormány ezért egyre inkább rászorul az Egyesült Államok titkosszolgálatok segítségére.

A CIA már egy éve megfigyelőket és különleges alakulatokat küldött Jemenbe, hogy feltérképezzék és felszámolják az országban a lábát megvető al-Kaida terrorista csoportokat. A Pentagon a következő másfél év során összesen 70 milliárd dollárt fog a jemeni rendvédelmi szervek kiképzésére költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik