Nagyvilág

Jemenbe vezetnek a merénylet szálai

admin
admin

2009. 12. 29. 08:16

December elején még Jemenben volt a nigériai fiatalember, aki merényletet kísérelt meg a minap egy amerikai utasszállító repülőgép ellen - közölte kedden a szanaai külügyminisztérium.

Az al-Kaida jelentkezett a merénylet kitervelőjeként, és a férfi már közvetlenül elfogása után azt mondta, hogy a terrorszervezet megbízásából cselekedett.

“Miután diákvízumot kapott, hogy arab nyelvet tanulhasson egy szanaai intézményben – ahol egyébként már tanult korábban – augusztus eleje és december eleje között Jemenben tartózkodott” – mondta a minisztérium szóvivője, akit a hivatalos Saba hírügynökség idézett. A szóvivő bővebben nem beszélt Umar Farouk Abdulmutallab jemeni tanulmányairól. Mint mondta, azért adtak neki vízumot, mert látták, hogy több baráti országba – köztük az Egyesült Államokba – korábban megkapta a tartózkodási engedélyt, sőt az még érvényes volt.

A nigériai állampolgárságú, 23 éves férfi pénteken úgy szállt fel az amszterdami Schiphol repülőtéren egy Detroitba tartó gépre, hogy folyadék-, illetve portartály volt az öve alatt a testére erősítve. Ennek tartalma összevegyítve veszélyes anyagot képez. Amikor a gép az amerikai nagyvároshoz közeledett, a merénylő megpróbált robbanást előidézni, de csak a ruházata gyulladt meg, és sikerült őt legyűrni.

Az al-Kaida azt állította az internetre feltett közleményében, hogy azt a “korszerű eszközt”, amelyet a nigériai merénylő használt, az arab-félszigeti al-Kaida műhelyeiben fejlesztették ki a mudzsáhidek (szent harcosok), igaz, műszaki hiba miatt nem sikerült működésbe hozni a robbanószerkezetet.

Állítólag bosszúból tervelték ki az amerikai repülőgép elleni merényletet azért, mert a jemeni hadsereg az amerikai hírszerzés segítségével két légi csapást hajtott végre decemberben Jemenben al-Kaida-tagok ellen. A második légitámadást egy nappal a pénteki detroiti merényletkísérlet előtt hajtották végre az arab országban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek