Nagyvilág

Még Muszavi unokaöccsének holttestét is ellopták

Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezető megölt unokaöccsének holtteste eltűnt abból a teheráni kórházból, amelyben meghalt vasárnap, miután lőtt sebbel beszállították oda - közölte hétfőn egy ellenzéki honlapon a férfi fivére.

Szejjed Ali Muszavit golyó találta el Teherán központjában vasárnap délben, és a kórházba szállítása után halt meg. Fivére, Reza Muszavi a Parlemannews című honlapon elmondja, hogy nem tudják, hol van a holttest, nincs olyan intézmény, amely elismerné, hogy náluk van.

A Norooz című reformer honlap jelentése szerint hétfőn ellenzékiek gyűltek össze ennél a kórháznál, hogy kinyilvánítsák részvétüket a fiatal Muszavi halála miatt. A rendőrség könnygázzal szétoszlatta a tömeget.

Az iráni tájékoztatási miniszter hétfőn közölte, hogy több mint tizenöt ember halt meg a vasárnapi zavargásokban, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács adatai pedig nyolc halálos áldozatról szólnak.

Németország hétfőn szigorúan elítélte az iráni rendfenntartó erők vasárnapi “brutális”, illetve “elfogadhatatlan” fellépését az ellenzékiekkel szemben. Angela Merkel kancellár és Guido Westerwelle külügyminiszter külön közleményben követelte a teheráni hatóságoktól, hogy kerüljék el az erőszak eszkalálódását, és hogy nemzetközi kötelezettségvállalásaikkal összhangban tartsák tiszteletben a polgári és politikai szabadságjogokat, ezt “a nemzetközi közösség ellenőrizni fogja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik