Nagyvilág

A merénylő apja korábban figyelmeztetett

Vádat emeltek az amerikai repülőgép felrobbantásával kísérletező nigériai férfi ellen. Közben kiderült, a merénylő apja már két éve figyelzetette az amerikai nagykövetséget fia terveire, ám azok mégis engedték repülni.

Vádat emeltek szombaton az amerikai hatóságok a nigériai férfi ellen, aki pénteken kísérletet tett az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik utasszállító repülőgépének a felrobbantására.

A fiatalember az Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as típusú gépen nem sokkal a landolás előtt kiment a mosdóba, majd miután visszatért a helyére gyomorfájásra hivatkozva egy takaróba burkolta magát.

Az utasok ezt követően hallottak egy szokatlan zajt, és látták, amint füst száll fel a nigériai üléséről. Legelőször egy holland férfi vetette magát a merénylőre, majd többen is segítségére siettek a személyzet tagjai és az utasok közül.

A vizsgálat megállapítása szerint a nigériai férfi az egyik legpusztítóbb hatású robbanóanyaggal akarta felrobbantani a repülőjáratot.

A fiatalember apja már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette az Egyesült Államok nigériai nagykövetségét, hogy fiát szélsőséges tanok fertőzhették meg, és terrortámadásokra készülhet.

Alhaji Umar Mutallabah dúsgazdag bankár, a First Bank PLC nigériai bank volt elnöke kapcsolatba lépve az amerikai külképviselettel arról számolt be, hogy félelmei szerint fia életében “rossz fordulat” állt be. Három évet Londonban töltött egyetemistaként, majd Dubajban folytatta tanulmányait.

Ezt követően utazott Jemenbe, ahonnan azt üzente hozzátartozóinak, hogy ne is próbálják meg felkutatni őt. Az apában ennek nyomán alakult az az aggodalom, hogy gyermeke iszlamista körök befolyása alá került, és a dzsihád, az iszlám szent háború részese lett.

A figyelmeztetést a nagykövetség továbbította az amerikai országos terroristaellenes központba, és a fiatalember neve – egyes értesülések szerint már korábban – felkerült arra a listára, amelyen a terroristákkal kapcsolatban állható személyek adatai szerepelnek, de annyira még nem számítanak veszélyesnek, hogy megtiltsák nekik a légi utazást.

A merénylő súlyos égési sebeket szenvedett, ezért jelenleg a Michigani Egyetem orvostudományi központjában ápolják. Az ellene emelt vádat a gyógyintézet konferenciatermében ismertették vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik