Nagyvilág

A britek megtagadták a vízumot a merénylőtől

A brit hatóságok az év elején megtagadták a tartózkodási vízumot attól a nigériai férfitől, aki a minap merényletet kísérelt meg egy amerikai utasszállító repülőgép ellen.

A Sunday Times brit kormányforrásokat idézve azt írta: Umar Farouk Abdulmutallab – aki korábban egy tekintélyes londoni egyetemen tanult – ismét diákvízumért folyamodott, de ezúttal egy olyan oktatási intézményt jelölt meg, amelyet a brit hatóságok nem ismernek el.

A gyanúsított – az amerikai hatóságok feltételezése szerint – megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel, és Detroitba tartott.

A Sunday Telegraph – a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap – forrásai szerint Abdulmutallab Londonban került kapcsolatba az iszlám radikálisabb irányzatával. Miután diplomát szerzett a UCL-en, Londonból valószínűleg Jemenbe utazott, ahol “még inkább radikalizálódott”, és állítólag valamilyen kiképzést is kapott, amelynek alapján a hétvégén meghiúsult merényletet megkísérelte – írta a lap.

A The Sunday Telegraph úgy tudja: Abdulmutallab a londoni diplomázással egy időben, tavaly június 16-án kapott amerikai beutazó vízumot, amely 2010 júniusáig volt érvényes. Vízumkérelmében amerikai látogatásának okát azzal indokolta, hogy “vallási ceremónián” kíván részt venni.

A legnagyobb brit repülőterek a hétvégétől megszigorították az Egyesült Államokba induló utasok biztonsági ellenőrzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik