Nagyvilág

Vétózzák a megszorításokat a lettek

A lett alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte az országuk csődtől való megmentéséért hozott megszorítások egy részét - adta hírül az EUobserver. Elemzők szerint a döntés után kétségessé vált, hogy a lettek képesek lesznek-e fizetőképességük fenntartására.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében az alapszabályba ütközik a lett kormány által júliustól bevezetett 10-70 százalékos nyugdíjcsökkentés, ezért limondták, hogy a juttatás megkurtítása “sérti az egyén szociális biztonsághoz való jogát és a törvények uralmának elvét”. Vétójukat azzal indokolják, hogy az alkotmányos jogok csorbítását azok a feltételek sem teszik elfogadhatóvá, amit a külföldi hitelek folyósításá

A legfelsőbb bíróság határozatának értelmében a lett parlamentnek jövő márciusig törvényt kell hoznia a korábbi nyugdíjak mértékének visszaállításáról, és 2015-ig vissza kell fizetnie a nyugdíjasoknak a jogtalanul megvont összesen 250 millió eurónyi juttatást.

A pénzügyminiszter a döntés után azt nyilatkozta, hogy a kormány kénytelen lesz újabb megszorításokat bejelenteni, hogy a kieső költségvetési bevételeket pótolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik