Nagyvilág

Megvan az év embere

Neda Agha-Soltan lett az év embere, mert a jelöltek közül -akik között Barack Obama is ott volt- őt válaszotta a The Times magazin. Azért döntöttek így, mert az iráni tüntetéseken megölt fiatal nő vérrel borított arcának képe vált a teheráni kormányellenes tiltakozás jelképévé világszerte.

Neda Agha-Soltant választotta az év emberének a The Times nevű brit napilap. A 26 éves, iráni ellenzéki tüntetőt egy orvlövész gyilkolta meg és haláltusája az egész világot megrázta.

Neda még júniusban vett részt egy teheráni tüntetésen, amelyet az iráni elnökválasztás után rendeztek, ekkor lőtték le. Híre azért járta be a világot, mert amikor a járdán feküdt ketten is felvételt készítettek a mobiltelefonjukkal. A videók amikor róla készültek az egész világot bejárták, Soltan pedig az ellenzéki tüntetések vérbe fojtásának jelképes alakja lett. A brit The Times napilap ezért választotta meg az év emberének.

Mir Hoszejn Muszavi ellenzéki jelölt szerint Mahmúd Ahmedinedzsad elnök csalással őrizhette meg hatalmát a voksoláson, és utcára szólította híveit. A napokig tartó demonstrációk részvevőivel szemben azonban egyre keményebben léptek fel a rohamrendőrök, főként azután, hogy a legfőbb iráni vallási vezetõ, Ali Hamenej ajatollah is az államfő mellett állt ki, és szabad kezet adott a hatóságoknak a tüntetések felszámolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik