Nagyvilág

Jót akart a pápa támadója

Egyáltalán nem akarta bántani a pápát az a nő, aki ráugrott XVI. Benedekre a karácsonyi misén. Susanna Maiolót a pszichiátrián ápolják, ahol bizonygatja orvosainak jószándékát. Az is kiderült róla, hogy egy éve már hasonló kísérletet tett arra, hogy közelebb kerüljön a szentatyához.

Állítása szerint nem akarta bántani, csak ölelni szerette volna a pápát az a nő, aki elsodorta XVI. Benedeket a Szent Péter-bazilikában a karácsonyi mise kezdetén.

Az olasz-svájci 26 éves Susanna Maiolot azóta már a Vatikánhoz közeli Szentlélek klinika pszichiátriai osztályán kezelik. Orvosainak azt bizonygatja, hogy “nem akart kárt okozni a Szentatyának”.

Már az is bebizonyosodott, hogy ő volt az, aki egy évvel ezelőtt megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor idejében megakadályozták szándéka megvalósításában, s az esetnek nem lett különösebb következménye.

Most az olasz lapok kórházi forrásokra hivatkozva azt írják, hogy “mentális problémákkal küszködő, pszichikailag instabil” egyéniségről van szó. Ügyét a vatikáni igazságszolgáltatás szervei vizsgálják és ezért a Szentszék törvényei szerint történik az eljárás, így az olasz hatóságokat csak vatikáni kérésre lehet bevonni az ügybe, az olasz-vatikáni konkordátum előírásai alapján.

A nőt azért vizsgálják, mert belekapaszkodott a pápa ruhájába és fellökte. Az eset után a 82 éves katolikus egyházfő úgy tett, mintha semmi sem történt volna és az oltár elé járult, ezért némi késéssel kezdetét vette a karácsonyi ünnepi mise. A tumultusban a 87 éves Roger Etchegaray francia bíboros is elesett és eltört a combcsontja. Őt meg kell majd műteni, de állapota nem súlyos.

Több éve kezelték pszichiátriai problémákkal a nőt – jelentette szombaton az olasz média az olasz-svájci állampolgárságú nő, Susanna Maiolo szűkebb hazájából érkező információkra hivatkozva. Svájci források szerint a 26 éves nő Frauenfeldbe, a svájvi Thurgau kanton központjába való. A Teleturi helyi tv-csatorna információi szerint Maiolo 2006 és 2008 között pszichiátriai problémákkal többször hónapokon át tartó klinikai kezelésre szorult a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik