Nagyvilág

Túlképzett munkanélküliek veszélyeztethetik Kínát

Bár a kínai gazdaság a globális recesszió ellenére is növekszik, új munkahelyből ott is egyre kevesebb van, ezért folyamatosan emelkedik az elhelyezkedni nem tudó, vagy jobb esetben is csak éhbérért dolgozó fiatal diplomások száma. Az elégedetlen fiatalok veszélyeztethetik a kommunista rezsim stabilitását - áll The Christian Science Monitor pekingi riportjában.

Munkaügyi statisztikák szerint 3 millióan vannak a kínai diplomás munkanélküliek. Az állástalanok száma a fiatalok körében már a gazdasági válság kirobbanása előtti években is nőtt és különösen aggasztó, hogy a tavaly nyáron végzett 6 millió diplomás harmada máig nem talált munkát. Az igaz, hogy a válság kirobbanása óta kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba, de a felvételi keretszámok bővítésének köszönhetően mégis hatszor többen tanulnak az egyetemeken, mint korábban.

A kormány és az önkormányzatok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a túlképzett fiatalok munkát találjanak. A hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy a kilátástalan helyzetű fiatalok előbb-utóbb elégedetlenkedni kezdenek. A kínaiak hangyatörzshöz hasonlítják a diplomás munkanélkülieket: egyedül ugyan gyengék, de összefogva óriási erőt képviselnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik