Nagyvilág

Tengervízben úszik egész Velence

Nemcsak süllyed, hanem a tenger is elönti Velencét; a kedvezőtlen időjárás miatt 94 centiméternyit emelkedett a ó vízszint. Ezért ideiglenesen élhetetlenné vált a város, még a turisták kedvencét, a Szent Márk teret sem lehet látogatni.

Velencét már harmadik napja önti el a tenger. Pénteken is rekordot mértek, 145 centimétert, ami a szerdai 114 centiméter és a csütörtöki 133 centiméter után is nagy emelkedésnek számít. Ráadásul az példátlan, hogy három egymást követő napon a kritikusnak számító 130 centiméter feletti vízállás miatt legyen nehéz közlekedni a történelmi belvárosban is.

Elsősorban egy külvárosi sziget van bajban, ahol az alsó szintek lakásait szinte kivétel nélkül elöntötte a tengervíz, de a Szent Márk tér is nehezen járható.

A vízszint emelkedésének oka eddig a kitartó, erős szél és a sok hó volt, de a december közepén érkezett sirokkó is már hozzájárul. A következmények miatt Massimo Cacciari velencei polgármester a hónap elején arra kérte a lakosokat és a turistákat, hogy ha nem szükséges, ne hagyják el otthonukat, szálláshelyüket.

A helyieknek az ad reményt, hogy az előrejelzések szerint az időjárás kedvező irányba változik, ezért a következő héten normalizálódik a helyzet Velencébe, azaz a tengerszint 80-95 centiméterre mérséklődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik