Nagyvilág

Tálibokkal is barátkoznának az oroszok

Egy nyilatkozatban fogalmazta meg oroszország, hogy utólag is indokoltnak tartja, hogy 30 éve bevonultak Afganisztánba. Azt is kinyilvánították, hogy a tálibokkal is jóban szeretnének lenni, arra az esetre, ha ők kerülnek hatalomra.

Az afgán bevonulás 30. évfordulója alkalmából nyilatkozatot fogadott el az orosz parlament, amelyben indokoltnak minősíti a katonai lépést.

A háború eltérő megítélése ellenére “az orosz nép nem veszítheti el a kegyelet érzését a katonák iránt, akik becsülettel eleget tettek kötelességüknek a nemzetközi terrorizmus és a vallási szélsőség elleni harcban” – mondják.

Az állásfoglalás szerzője, Szemjon Bagdaszárov ugyanakkor elutasította azt a nyugati követelést, hogy Moszkva erőteljesebben támogassa az Egyesült Államok vezetésével folyó afganisztáni katonai műveleteket. Sőt, fontosnak tartja, hogy Oroszország kiépítse kapcsolatait a tálibokkal, arra az esetre, ha azok újra hatalomra kerülnének Afganisztánban.

A szovjet csapatok bevonulása Afganisztánba 1979. december 25-én kezdődött meg, az akkori pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev idején. A csapatok kivonását közel tíz esztendővel később a Szovjetunió utolsó elnöke, Mihail Gorbacsov rendelte el, 1989 februárjában. Addigra a szovjet veszteség mintegy 15 ezer katona volt, míg az afgán áldozatok számát közel egymillió főre becsülik.

A Szovjetunió szétesése után Mohammad Nadzsibullah afgán elnök már nem kapott Moszkvától támogatást, s így kommunista rendszere 1992-ben megbukott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik