Külföld

Megtagadták az olajat Ukrajnától

admin
admin

2009. 12. 25. 18:39

Nem szállít több olajat Oroszország Ukrajnának, a megszokott export-útvonal helyett újat keresnek, miközben attól tartanak, hogy Ukrajnának gondjai lesznek a decemberben kapott orosz fölgáz ellenértékének előteremtésével. Mindez előjele lehet annak, hogy megismétlődik az idei év elejei eset, amikor ideiglenesen megszűnt az Európába irányuló orosz gázszállítás. A két ország kapcsolatában minez egy újabb törést okozhat.

Oroszország törölte teljes januári olajexportját Ukrajnán keresztül, ezért a Fekete-tenger partján fekvő Juzsnij ukrán kikötőből tervezett mintegy 0,5 millió tonna nyersolaj januári szállítását inkább más irányba tereli – közölték a kereskedők.

Elmondásuk szerint orosz kormányzati illetékesek szólították fel erre az orosz olajvállalatokat. Viszont új útvonalat még nem találtak, de várhatóan a jövő héten kijelölnek egyet.

Egy tételt már eladtak a Morgan Stanleynek január 8. és 12. közötti szállítással, ennek a csomagnak az átirányítása még komoly logisztikai gondot okozhat, hiszen Juzsnij az utolsó ukrán kikötő, amelyen keresztül Oroszország nyersolajat szállít Nyugatra, az idén már leállította az exportot Odesszából.

Ez a kiesés azért is aggasztó, metr eddig a két kikötőből évente több mint 15 millió tonna orosz olajat továbbítottak, ami egy jelentős olajfinomító éves működését fedezi. Ráadásul a másik fontos tranzitország, Fehéroroszország már 2007 januárjában
leállította a továbbítást Európába, ugyancsak árvita
miatt, ami rontotta az Oroszországról, a világ vezető kőolaj- és
földgáztermelőjéről alkotott képet.

A helyzet kínosan érinti Ukrajnát is, hiszen a kapcsolatuk Oroszországgal a gázszállítási viták után tovább sérül.
Elemzők korábban azt mondták, hogy ez nem fog megtörténni, hiszen Ukrajna az idén eddig időben egyenlítette ki gázszámláját és mivel januárban ukrán elnökválasztásokra kerül sor, azt gondolták, hogy nem lépnek fel keményen Kijevvel szemben, abban a reményben, hogy oroszbarát elnököt választanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.