Nagyvilág

Fellökték a pápát – videó

Fellökte XVI. Benedeket egy nő a vatikáni karácsonyi misén. A korlátokon keresztül akart eljutni a pápához, aki a tumultusban elesett, de felállt és folytatta a szertartást, mintha mi sem történt volna.

Egy valószínűleg mentális zavarokkal küszködő nő akart XVI. Bendek közelébe kerülni a vatikáni karácsonyi misén, amit a hagyományokkal szakítva nem éjfélkor, hanem este tíz órakor kezdődtek, hogy enyhítsék a XVI. Benedekre váró terheket. A nő át akart jutni a korlátokon, majd belekapaszkodott a pápa ruhájába és fellökte. A tumultusban a 87 éves Roger Etchegaray francia bíboros is elesett és eltört a combcsontja. Őt meg kell majd műteni, de állapota nem súlyos.

Az eset után a 82 éves katolikus egyházfő úgy tett, mintha semmi sem történt volna és az oltár elé járult, ezért némi késéssel kezdetét vette a karácsonyi ünnepi mise.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette, hogy megtörtént az incidens, de mindenkit megnyugtatott, hogy a pápa nem sérült meg. Szerinte a nő, akit végül őrizetbe vett a vatikáni csendőrség, valószínűleg mentális zavarokkal küzd, ezért kórházba szállították. Susanna Maioló állítása szerint, csak meg akarta ölelni a pápát.

Egyes jelentések azt sem zárják ki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki egy évvel ezelőtt ugyancsak megpróbált a pápa közelébe férkőzni. Akkor megakadályozták abban, hogya bazilika elzárt területére bejusson, amikor a bíborosok menetéhez csatlakozott XVI. Benedek. Viszont Roger Etchegaray bíborost sikerült fellöknie, aki rosszul lett, és mentővel szállították kórházi kivizsgálásra.

Az esetet követően, XVI. Benedek pápa pénteken délben, a hagyománynak megfelelően a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről mondja el karácsonyi üzenetét, s „urbi et orbi” (a városnak és a világnak) áldást oszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik