Külföld

22-es csapdájába kerültek a spanyolok is

admin
admin

2009. 12. 25. 18:20

Spanyolroszágot is jelentősen sújtja a gazdasági válság, a kilábalásra már csak egy esély mutatkozik, ha a bankok tovább hiteleznek. Viszont a pénzintézetek óvatosabbá váltak és ezt leginkább a kis- és középvállakozások szenvedik meg.

A gazdaság alapját képező kis- és középvállalatok képtelenek arra, hogy kellő hitelhez jussanak, ezen kívül a körbetartozás réme sújtja őket Spanyolországban. Ezért számos vállalkozás arra kényszerült, hogy végképp feladja küzdelmét a gazdasági recesszióval szemben – írja a Cinco Días.

A spanyol gazdaság számára egyetlen lehetőség kínálkozik a válságból való kilábolásra és a tömeges munkanélküliség enyhítésére: a több és nagyobb hitel. Ezzel nemcsak a termelés növekedne, hanem fizetési kötelezettségeiket is könnyebben tudnák teljesíteni.

A jelek azonban nem ebbe az irányba mutatnak. A Kereskedelmi Kamara kedden közreadott tanulmánya szerint elsősorban a kis- és középvállalatok viselik a teher súlyát, s a cégek 84,5 százaléka az utóbbi hónapokban egyáltalán nem jutott hitelhez.

A pénzintézetek rendkívül óvatossá váltak velük szemben, ami egyrészt tragikus, másrészt akár még érthetőnek is lehet nevezni, elvégre e vállalkozások igen gyenge lábakon állnak. A tanulmány adatai szerint a hitelkérelmükkel elutasított vállalkozások14 százaléka máris megszűnt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.