Nagyvilág

Lemondott a második ír püspök is

Felajánlotta lemondását a pápának szerdán egy második olyan ír püspök is, akit egy novemberi jelentés felelősnek nevezett a pedofil papok kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseinek eltussolásáért.

A 73 éves Jim Moriarty egyházkerületének papjai és más egyházi vezetők előtt jelentette be lépését, azt hangoztatva, hogy bár a jelentés őt közvetlenül nem hibáztatja, utólag belátja, hogy 1991-es dublini segédpüspökké válásától fogva szembe kellett volna szállnia azzal az “uralkodó kultúrával”, amely évtizedeken át lehetővé tette a gyermekek elleni bűnök elkövetését.

Moriarty 11 éven át volt dublini segédpüspök, mielőtt 2002-ben kinevezték a Dublintól délnyugatra lévő Kildare és Leithlin püspökévé.

A múlt héten Donal Murray, a nyugat-írországi Limerick püspöke volt az első főpap a katolikus szigetország egyházi méltóságai közül, aki a feltáró jelentés nyomán benyújtotta lemondási kérelmét a Szentszékhez.

A visszaélések áldozatai szerdán üdvözölték az újabb püspöki lemondást, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy meggyőződésük szerint a jelentésben megnevezett további három püspöknek is távoznia kell hivatalából.

Az ír egyházi iskolákban és gyermekotthonokban három évtizeden át elkövetett szexuális visszaélésekre már korábban fény derült. A kormány által elrendelt vizsgálat 46 lelkész ügyét tárta fel, akik közül tizenegyet már el is ítéltek az általuk elkövetett bűncselekmények miatt. A november végén közzétett, úgynevezett Murphy-jelentés arról számolt be, hogy az ilyen ügyek kezelésében a dublini érsekség még az 1990-es évtized közepén is “a titoktartást, a botrány elkerülését és az egyház jó hírének védelmét” tartotta a fő szempontnak.

A 720 oldalas jelentés mélyen megrázta XVI. Benedeket, aki förtelmesnek minősítette az esetet. Az egyházfő kinyilvánította, hogy osztozik az ír hívők felháborodásában, és mély sajnálatot érez amiatt, hogy az ír katolikus egyház magas rangú vezetői évtizedeken át eltussolták a gyermekekkel szembeni visszaélések miatt tett panaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik