Külföld

Csalt a legjobb fotós?

admin
admin

2009. 12. 22. 14:50

A vád szerint idomított farkassal „játszatta el” a jelenetet a világ egyik legrangosabb természetfotó-pályázatának idei nyertese.

A spanyol José Luis Rodriguez a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt éves fotópályázatra nyújtotta be művét. A kép egy farkast ábrázol, amely éppen egy fakerítés felett ugrik át. A szakértői zsűri 43 ezer beérkezett fotó közül nyilvánította győztesnek Rodriguez munkáját.

A képhez mellékelt leírásban az szerepel, hogy a spanyol fotós „hetekig állt lesben” egy használaton kívüli karám mellett, várva, hogy az általa kihelyezett csalira – egy jókora húsdarabra – a környéken kószáló farkas rátaláljon. Rodriguez azt a pillanatot kapta le, amikor a farkas a karám kerítését elegáns mozdulattal átugorva végre rávetette magát a csalihúsra.

A keddi brit sajtó beszámolói szerint azonban a bíráló bizottsághoz kifogás érkezett arra hivatkozva, hogy a fotós minden bizonnyal idomított állatot használt a kép elkészítéséhez. A panasz benyújtói azzal érvelnek, hogy egy valóban vadon élő farkas nem a kerítést átugorva közelítette volna meg a húst, hanem a keresztlécek közötti jókora résen préselte volna át magát.

A kifogással élők szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a fotón valójában egy fogságban élő, beidomított farkas látható, ez pedig a versenyszabályokkal ellentétes. A londoni Természettudományi Múzeum szóvivője közölte: az intézmény tud a nyertes pályamű hitelességét megkérdőjelező állításokról, és azokat a bíráló bizottság bevonásával vizsgálja. Rodriguez azonnal cáfolta, hogy bármilyen módon megsértette volna a pályázati előírásokat.

Az idei londoni fotópályázatnak egyébként volt egy magyar kategórianyertese is: Mészáros András Frissítő esőcsepp című képét a Viselkedéstípus – egyéb állatok című fő témacsoportban ítélték a legjobbnak. Ebben a kategóriában az emlősökön és madarakon kívüli állatfajtákról eredeti környezetükben készített fotókat rangsorolja a világ legnagyobb természettörténeti múzeumának szakmai zsűrije.

Mészáros András makrofotó-eljárással készült, vagyis közelről, erős nagyítással lekapott kategórianyertes képe egy vöröshangyát ábrázol, amely éppen egy virágsziromra hullott esőcseppből iszik. A kép látható a londoni múzeum által a legjobb pályaművekből rendezett kiállításon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.