Külföld

CIA-börtön Litvániában

admin
admin

2009. 12. 22. 14:52

Titkos börtönt tartott fenn a CIA Litvániában a balti ország titkosszolgálatának közreműködésével. Az még nem világos, hogy a létesítményt használták-e terrorgyanús őrizetesek vallatására.

A litván nemzetbiztonsági bizottság megállapította, hogy a litván titkosszolgálat két helyiséget bocsátott a CIA rendelkezésére: egy egyszemélyes cellát 2002-ben, illetve egy nyolc személy fogva tartására alkalmas nagyobb helyiséget 2004-ben. A testület nem talált arra vonatkozó bizonyítékot, hogy az államfő, a miniszterelnök vagy más vezető politikusok tudtak volna a CIA-val történő együttműködésről.

Arvydas Anusauskas, a bizottság elnöke elmondta, hogy foglyokat szállító repülőgépek több alkalommal szálltak le Vilniusban 2002 és 2005 között. Ezeket a repülőgépeket a határőrség nem ellenőrizte, a fedélzetükön utazó személyeket soha nem azonosították. Ugyanakkor azt nem tudják bizonyítani, hogy Litvániában zajlott volna terrorgyanús személyek vallatása.

A nemzetbiztonsági bizottság azt követően indított vizsgálatot, hogy az ABC amerikai televízió augusztusban azt állította: Lengyelország és Románia mellett Litvánia volt a harmadik európai ország, amely engedélyezte saját területén titkos börtönök működtetését az amerikai hírszerzőknek. Novemberben az ABC újabb állítólagos bizonyítékkal állt elő, amely szerint egy főváros közeli exkluzív lovasklubban működtette titkos litvániai börtönét a CIA, a vilniusi kormány hozzájárulásával.

A jelentés vezető politikusok és nemzetbiztonsági tisztségviselők meghallgatása alapján készült.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.