Nagyvilág

Rekordmennyiségű hó Moszkvában

Moszkvában és környékén vasárnap délelőttől kisebb-nagyobb megszakításokkal havazott, és hétfőn a meteorológusok szerint rekord született.

A kora délutáni órákig alig több mint 24 óra 23 centiméternyi, csak hétfőn pedig 19 centiméternyi hó esett, miközben a csapadék műszeres mérésének 100 évvel ezelőtti kezdete óta december 21-én eddig a rekord alig 6 centiméternyi hó volt.

35 ezer hómunkás

A hó eltakarításán az illetékesek közlése szerint 7500 nagy és mintegy 4000 kisebb gép, továbbá 35 ezer ember dolgozik. A hétfő kora reggeli órákig már több mint 120 ezer köbméternyi havat rakodtak teherautókra és vittek ki a városból, és azt ígérik, hogy délután már 9000, éjszaka pedig 15 ezer gép takarít majd, és reggelre nem lesz hó az orosz fővárosban.

A hatóságok felszólították az autósokat, hogy aki teheti, hagyja otthon az autóját, és szálljon át a tömegközlekedésre, sőt, majdhogynem könyörgőre fogták a dolgot, de hiába. A havazás jó oldala, hogy megtisztította a város igen szennyezett levegőjét, és hétfőn kivételesen egyetlen szennyező anyag koncentrációja sem múlta felül a megengedett értéket.

-22 helyett +6 fok

Közben a hőmérséklet a múlt hétfői mínusz 22 Celsius-fokról lassan a hétfő déli órákra mínusz 6 fokra emelkedett. Az előrejelzés szerint a következő napokban nagy hőmérséklet-ingadozások várhatók – kedden napközben mínusz 6, de éjszaka már mínusz 12-14 fokra számítanak -, de pénteken már nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik