Nagyvilág

Vészhelyzet Washingtonban

Vastag hótakaró borította szombat reggelre az Egyesült Államok északkeleti partvidékének több részét; a főváros, Washington térségében - ahol már péntek este elkezdődött a havazás és reggel óta folyamatosan havazott - estig akár 56 centiméter hó is eshet.

A hószakadás miatt repülőgép-járatok indulását halasztották el Washingtonban és Baltimore-ban, a karácsony előtti hétvégén a közúti közlekedés a hó és a megnövekedett forgalom miatt jelentősen lelassult.

Adrian Fenty washingtoni polgármester a szokatlanul erős havazás miatt vészhelyzetet rendelt el; arra kérték a főváros lakóit, ha tehetik, maradjanak otthon.

A térségben kiadták a hóvihar-jelzést is; a hóesés 60 kilométer per órásnál nagyobb sebességű széllel párosulhat, és több hó eshet a térségre, mint 2003 februárja óta bármikor.

A fővárostól délre fekvő Virginiában is vészhelyzetet hirdetett Tim Kaine kormányzó; a szövetségi államban több száz autós akadt el a havas utakon. Philadelphiában is vészhelyzetet hirdettek. Az országos meteorológiai szolgálat szerint a térségbeli közlekedési feltételek “rendkívül veszélyesek”.

A fővárostól északabbra fekvő New York szombat reggel még száraz maradt, de a 8 milliós megapolisz körzetében is legalább 20-30 centiméter hó várható a hétvégén.

A havazás nagy vesztesei

Piackutatók már azt vizsgálják, mennyivel eshet vissza a várthoz képest a kiskereskedelmi forgalom a fogyasztói költekezés alakulása szempontjából fontos hétvégén, amely hagyományosan az egyik legforgalmasabb az egész évben.

A havazási vészhelyzettel kapcsolatos figyelmeztetéseket sokan megfogadták és nem mozdultak ki otthonaikból, Virginiában például több nagy bevásárlóközpont szombaton kongott az ürességtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik