Nagyvilág

Tiltanák a trágárságot az oroszok

Az orosz parlament egy képviselőcsoportja büntethetővé tenné a trágár beszédet. Ötletüket annak a programnak a keretében valósítanák meg, amit a kormány a közmorál javítása érdekében indított.

Orosz szenátorok egy csoportja azt tervezi, hogy törvényjavaslatot nyújt be a nyilvános káromkodás visszaszorítása érdekében. Az intézkedést annak a programnak a részeként képzelik el, amit a közmorál feljavítása érdekében indított a kormány – számol be a The Telegraph.

A Mihail Nyikolajev, az orosz felsőház elnökhelyettese által kezdeményezett törvénymódosítás 500-tól 1500 rubelig terjedő pénzbüntetésre ítélné azt, aki nyilvánosan káromkodik. Azzal érvel emellett, hogy „a trágárság nem lehet hétköznapjainak része” és például Belgorodban már 2005-ben bevezettek hasonló szabályokat.

A káromkodást szankcionáló tervezet közvetlen kiváltója egy népszerű blog bejegyzése volt, amelyben a szerző durva szavakkal illette Vlagyimir Putyint miniszterelnököt és Dmitrij Medvegyev államelnököt. A kormánypárt politikusai szerettek volna eljárást indítani a blogger ellen, de megfelelő törvény hiányában eddig nem volt lehetőség a törvényi fellépésre.

Elemzők szerint kétséges, hogy sikerül-e törvénybe iktatni a káromkodás tilalmát – már csak azért is, mert Oroszországban maguk a rendőrök is trágárságukról közismertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik