Nagyvilág

Adósságcsapdába kerülhet Európa

Az állam csődjének veszélye fenyegeti Görögországot, Portugáliát és Spanyolországot is, ha nem vezetnek be jelentős reformokat. Az ő pénzügyi helyzetük az euro árfolyamának alakulását is befolyásolja, tehát az egész Unióra hatással van.

Az elmúlt héten nemzetközi befektetési tanácsadók leminősítették a görög államadósságot, mert az államháztartási hiány elérheti a GDP 12 százalékát. Ugyanakkor kilátásba helyezték Portugália és Spanyolország besorolásának rontását is. Okuk akkor lesz rá, ha fizetésképtelenné válnak ezek az országok, amire most az elemzők esélyt látnak – írja a Marketwatch. Az amerikai pénzügyi portál szerint azonban az Unió tagjai közül nem csak őket fenyegeti a csőd.

A görög és a spanyol államcsőd csak reformok és drasztikus kiadáscsökkentés árán kerülhető el, a görög kormány azonban egyelőre késlekedik a népszerűtlen döntések meghozásával. Az ő fizetésképtelenségük hat az euro értékének mozgására, emiatt az árfolyam közel 10 százalékot zuhant a dollárhoz viszonyítva.

Ha a tőkepiacokon nem fog enyhülni a magas államadóssággal és nagy költségvetési hiánnyal küszködő európai államokkal kapcsolatos aggodalom, akkor az Unió valamely tagja fizetésképtelenné válhat és a többi országa kénytelen lesz megmenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik