Nagyvilág

Kormányzati szerepet vállal az RMDSZ

Kormányzati szerepet vállal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - így döntött pénteken Marosvásárhelyen a szövetség "parlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

Az e kérdésben a döntő szó kimondására hivatott testület megszavazta a román Demokrata Liberális Párttal (PD-L) kötendő kormánykoalíció létrehozását. Az SZKT küldötteinek elsöprő többsége a kormányzati szerepvállalás mellett voksolt, mindössze ketten szavaztak ellene, senki nem tartózkodott.

A szavazást megelőző vita azonban a voksolás végeredményénél jóval változatosabb volt. A legélesebb bírálatokat Frunda György szenátor fogalmazta meg, azt kifogásolta, hogy az RMDSZ azokkal a demokratákkal akar kormányra lépni, akik a rendszerváltás óta háromszor is kormányon voltak, de mindháromszor idő előtt felbomlott a politikai partnerükkel kötött együttműködési megállapodásuk, Frunda szerint a demokraták hibájából. A szenátor úgy vélte, hogy az RMDSZ-nek több garanciára lenne szüksége a közös kormányzás érdekében.

A vitát lezáró beszédében Markó Béla, az RMDSZ elnöke elutasította azt, hogy a szövetség rosszul tárgyalt volna. Jelezte: nagyon kemény egyeztetések zajlottak az RMDSZ és a PD-L küldöttségei között. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ meg szerette volna kapni a regionális fejlesztési szaktárcát, de a demokraták nem mentek bele ebbe az alkuba. Szerinte áttörésnek számít a művelődésügyi minisztérium megszerzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik