Nagyvilág

A Vajdaságnak saját “miniparlamentje” lesz

A törvényes határidő egynegyede alatt összegyűlt a vajdasági magyar választói névjegyzék összeállításához minimálisan szükséges számú aláírás, így gyakorlatilag megnyílt az út a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács megválasztása előtt.

A Magyar Szó című újvidéki napilap honlapján olvasható beszámoló szerint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a Zentán szerda este tartott nagygyűlésen bejelentette, hogy egy hónap alatt több mint 117 320 vajdasági magyar – azaz a magyar nemzetiségű választók több mint 50 százaléka – iratkozott fel a névjegyzékre.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közvetlen megválasztásához szükség van a magyar választói névjegyzék összeállítására. A VMSZ-ben azt tűzték ki célul, hogy karácsonyig összegyűjtik a szükséges 117 ezer aláírást. A párt aktivistái november közepe óta járják a magyarok által lakott településeket, és a szerbiai általános választói névjegyzék alapján keresik fel a magyar nemzetiségű lakosokat. Az aláírásgyűjtés 2010 márciusáig folytatódik, a cél az, hogy minél több magyar iratkozzon fel a listára.

Pásztor István a zentai nagygyűlésen mondott beszédében köszönetet mondott az összes olyan vajdasági magyarnak, aki “legyőzve önmagát, legyőzve előítéleteit és félelmeit, vállalva az egységes magyar nemzethez tartozást, feliratkozott a választói névjegyzékre”. “Bebizonyítottuk, hogy nem vagyunk hitevesztett közösség, hogy az egységes magyar nemzet részeként éljük meg magunkat, és hitünket aláírásunkkal is vállaljuk” – tette hozzá.

Orbán Viktor, aki szerdán egynapos látogatást tett a Vajdaságban, elégedettségét fejezte ki azért, hogy ilyen jó ütemben halad a névjegyzék összeállítása. A Magyar Szó szerint a Fidesz elnöke a látogatás egyik állomásán, Temerinben kifejtette, hogy a magyar államhatárokon kívül levő minden magyar közösségben választói névjegyzéket kell összeállítani, ha “a határon átívelő nemzetegyesítést véghez akarjuk vinni”. Azt mondta, hogy ez a névjegyzék lehet az alapja a kettős állampolgárságra való igények kielégítésének is.

A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elsősorban néhány, a magyarság oktatási és kulturális életét érintő kérdésben bír majd döntéshozatali, több területen pedig véleményalkotási joggal az augusztus 31-én elfogadott törvény értelmében. A vajdasági magyarok új, 35 tagú “mini parlamentjének” megválasztására májusban vagy júniusban kerülhet majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik