Nagyvilág

Párizsba beszökött a tél

Franciaországot is elérte csütörtökre virradóra északnyugat felől a francia meteorológiai intézet által "jelentősnek, tartósnak és komoly fennakadásokat okozónak" minősített havazás.

Párizst hótakaró borítja: az Eiffel tornyot és a parkokat lezárták. A fővárosba bevezető, jégpáncéllal borított utakon a délelőtti órákban 320 kilométeres dugó alakult, rendszeresek a koccanások, miközben a közlekedést a külvárost a városközponttal összekötő – napi másfél millió utast szállító – vonatok (RER) sofőrjeinek sztrájkja is nehezíti.

A polgári légiközlekedési hatóság közlése szerint az időjárási viszonyok miatt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren átlagosan kétórás, az Orlyn pedig félórás késésekre kell számítani.

A havazás hajnalban Normandiában kezdődött, és nyugati irányban haladva a reggeli órákban érte el Párizst. A Météo France előjelzése szerint péntek estig összesen ötven megyében, az ország északi és középső részén várható havazás, a hótakaró helyenként elérheti az 5-10 centiméteres vastagságot.

A havazás miatt a fővárosban a buszok jelentős része fennakadásokkal vagy egyáltalán nem közlekedett délelőtt, az RER A vonalán pedig a nyolcadik napja fizetésemeléséért sztrájkoló sofőrök akciója folytatódott. Ennek következtében reggel és este ritkítottan, napközben pedig egyáltalán nem közlekednek keleti és nyugati irányban a külvárosi vonatok. Az RER további négy vonalán és a metrón azonban nincsenek fennakadások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik