Nagyvilág

Még nincs vége a járványnak

Bár Észak-Amerikában a járvány már túljutott a csúcspontján, Európában, valamint Közép-Ázsiában változatlanul gyors ütemben terjed a H1N1. A járvány eddig csaknem tízezer ember halálát okozta világszerte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese szerint korai még a világméretű influenzajárvány végéről beszélni, mivel a betegség továbbra is gyors ütemben terjed az északi féltekén.

Fukuda Keidzsi, a világszervezet influenzaszakértője csütörtökön a WHO genfi székhelyén elmondta: az új influenza terjedésének súlypontja jelenleg Franciaország, Csehország, Svájc, Kazahsztán, Kirgizisztán és Oroszország. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az új influenza első hullámát egy második követheti, mivel a vírus a korábbi járványokhoz képest hihetetlenül korán kezdett terjedni a hideg időszak elején.

A WHO vakcina-szállítmányokkal siet az új vírus által fenyegetett legszegényebb országok segítségére – jelentették be Londonban. Eszerint Afganisztán, Azerbajdzsán, Mongólia és további 32 szegény ország kap “heteken belül” oltóanyagot a világszervezettől. Az érintett országok közül elsőként az északi féltekén találhatók részesülnek a vakcinából, mivel ott a járvány nagyobb méretű, mint a déli félgömbön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik