Külföld

Bajnai Montenegró felé nyit

admin
admin

2009. 12. 17. 19:59

Bajnai Gordon miniszterelnök a koppenhágai klímacsúcs adta lehetőséget kihasználva Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnökkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket, amelyeken a gazdasági együttműködés mellett szó esett a balkáni ország NATO- és EU-csatlakozásáról is - mondta el Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek csütörtökön Koppenhágában.

Szollár Domokos kiemelte: Magyarország számára Montenegró NATO-csatlakozása stratégiai fontosságú, és Európában talán Magyarország a leginkább érdekelt abban, hogy a nyugat-balkáni országok – így Montenegró is – minél hamarabb csatlakozzanak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy ezek a célok mielőbb, és minél gördülékenyebben megvalósulhassanak – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Beszélt arról is, hogy Podgoricában a magyar nagykövetségen továbbra is működik egy úgynevezett NATO kontakt nagykövetség, ahol a magyar szakértők “mentorként” segítik az országot a NATO-csatlakozásra való felkészülésben.

Szollár Domokos elmondta: Magyarország üdvözli, hogy az ország felvételt nyert a NATO előszobájának tekintett tagsági akciótervbe (MAP), valamint azt is, hogy december 19-től a montenegrói állampolgárok vízummentesen utazhatnak be az Európai Unióba.

Hozzáfűzte: fontos Montenegró európai integrációja is, mivel az elősegíti a nyugat-balkáni térség stabilizációját. Kiemelte: a Nyugat-Balkánon az első ország csatlakozási sebessége meghatározhatja, hogy a többi ország milyen gyorsan kerül be az EU-ba. Így Magyarország abban érdekelt, hogy a horvát csatlakozás is minél előbb megtörténjen.

Bajnai Gordon és Milo Djukanovic találkozóján szóba került, hogy a két ország gazdasági együttműködését a montenegrói-magyar gazdasági vegyes bizottság keretein belül is folytatni kell.
Magyarország a legnagyobb külföldi befektető Montenegróban: a befektetések közel 60 százalékát magyar cégek hajtják végre.

Jelen van Montenegróban például az OTP, a Magyar Telekom, a Mol, a Trigránit, a Ganz Acél, és a Hunguest Hotels. 2008-ban több mint 300 millió euró volt a magyar befektetés Montenegróban, így a terület kiemelten fontos a magyar beruházások szempontjából – hangsúlyozta Szollár Domokos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.