Nagyvilág

Zentait szabadlábra helyezték

Az ausztráliai Perth szövetségi bíróságának egyik bírája óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezte szerdán a kiadatási fogságból a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentait (Zentai Károlyt) - jelentették ausztrál hírportálok.

A 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat.

Október 22-e óta kiadatási őrizetben tartották a perthi Hakea börtönben, a szövetségi kormány belügyminisztere, Brendan O,Connor pedig november 12-én jóváhagyta Zentai kiadatását Magyarországnak. A kiadatás azonban késik, mert Zentai ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen a szövetségi bírósághoz. A fellebbviteli döntés meghozatalának, amely akár semmisnek is nyilváníthatja O,Connor döntését, nincs határideje.

A kiadatásról szóló végső döntéstől független a perthi szövetségi bíró, Neil McKerracher szerdai döntése, miszerint Zentai szabadlábon várhatja meg ezt. McKerracher döntése azonnali hatályú.

A belügyminiszter ügyvédei a tárgyaláson nem ellenezték a szabadlábra helyezést, amelyre vonatkozóan a kérelmet Malcolm McCusker ügyvéd nyújtotta be Zentai nevében. Elismerték: nem áll fenn annak veszélye, hogy a gyanúsított megszökne. Ezek alapján a bíró megállapította: Zentai családtagjai mind Ausztráliában élnek, helyben kapja meg a szívbetegsége miatt szükséges rendszeres orvosi ellátást, és anyagi eszköze sincs arra, hogy megszökjön.

Zentai fia, Ernie Steiner a döntésre reagálva elmondta, hogy apja így a családdal töltheti a karácsonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik