Nagyvilág

Titkos CIA-börtön lehetett a lovasklubban

Litvániában az állambiztonsági szolgálat (VSD) főnökeinek bukásához vezet az állítólagos litvániai titkos CIA-börtönről folyó vizsgálat. Még karácsony kiderülhet, igaz-e a vád.

Még hétfőn jelentették be, hogy “személyes okokból” lemondott a titkosszolgálat jelenlegi vezetője, Povilas Malakauskas. Kedden pedig Dalya Grybauskaite elnök elrendelte Mecys Laurinkus grúziai nagykövet hazahívását, akire a múlt héten tett terhelő vallomást Rolandas Paksas egykori államfő.

Utóbbi a Litvániában működött állítólagos titkos CIA börtön ügyében felállított különbizottság előtt azt mondta, hogy Laurinkus a VSD egykori vezetőjeként 2003-ban terrorizmussal vádolt személyek Litvániába szállításához kért engedélyt, “az ország partnerének támogatása” érdekében, ő azonban elutasította a kérelmet. Laurinkus újságíróknak elismerte, hogy sor került a kérdéses beszélgetésre az elnökkel. Mindazonáltal a titkos börtön létezését firtató kérdés elől kitért.

Még hétfőn nyújtotta be lemondását Malakauskas, a VSD jelenlegi főnöke, s bár személyes indokokra hivatkozott, nem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy politikai nyomás vezetett-e lemondásához, és összefüggésbe hozható-e a titkos börtönről folyó vizsgálattal.

November közepén az amerikai sajtó írt arról, hogy 2004-2005-ben egy főváros közeli exkluzív lovasklub adott otthont a külvilágtól elrejtett, titkos CIA-börtönnek. Korszerű kihallgató központjában a terrorizmussal vádolt külföldieket valószínűleg megkínozták. Grybauskaite ennek nyomán rendelte el a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amely várhatóan még karácsony előtt elkészíti jelentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik