Külföld

Nem használ a klíma-mentőötlet

admin
admin

2009. 12. 16. 10:32

A károsanyag-kibocsátás korlátozásával nem állítható meg a klímaváltozás - mondja a Koppenhágai Konszenzus Központ alapító igazgatója. Úgy látja, hogy a pénzt inkább a fejlődő országok polgárainak életszínvonalának javítására kéne fordítani, mert akkor évente 78 ezerrel többen maradnánk a Földön.

A klímaváltozás nem állítható meg a károsanyag-kibocsátás korlátozásával – írja Björn Lomborg, a Koppenhágai Konszenzus Központ alapító igazgatója a The Wall Street Journal-ban. Szerinte a kutatásfejlesztés támogatásával és a környezetbarát technológia elterjesztésével olcsóbban lehetne megfékezni a klímaváltozást, és maradna pénz a harmadik világ segélyezésére is.

Lomborg emlékeztetett arra a felmérésre is, amelyből kiderült, hogy a legszegényebb országok lakóit a globális felmelegedés sokkal kevésbé aggasztja, mint a HIV terjedése, az éhínség, a malária. Ezt azzal magyarázza, hogy az éghajlatváltozás igen súlyos következményei még csak évtizedek múlva lesznek tapasztalhatók, míg például becslések szerint a század végére a Föld lakosságának 3 százaléka fog szenvedni a maláriától.

“Ha a fejlett országok valóban szívükön viselnék a harmadik világ gondjait, akkor nem a károsanyag-kibocsátás csökkentését kellene erőltetniük” – véli a dán statisztikus. “A legmerészebb kvótarendszer is csak alig lassítaná a légkör felmelegedését – viszont évi 40 milliárd dollárt emésztene fel. Ennyi pénzből jelentősen javítani lehetne a fejlődő országok polgárainak életszínvonalát – egyebek között filléres szúnyoghálók és rovarirtók vásárlásával” -mondja.

Lomborg számításai szerint ha a károsanyag-kibocsátás csökkentésére elköltött pénzt ilyen és hasonló célokra fordítanák, az évente 78 ezer ember életét mentené meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.