Nagyvilág

Idén ölték meg a legtöbb újságírót

Idén esett gyilkosság áldozatává a legtöbb újságíró - derül ki az újságírók védelmével foglalkozó szervezet jelentéséből.

A New York-i székhelyű, független nonprofit szervezet (Committee to Protect Journalists – CPJ) tanulmányából kiderül: 2009-ben eddig 68 újságírót öltek meg.

Ez a szám 60 százalékos emelkedést mutat az előző év adataihoz képest, amikor 42 médiamunkatárs erőszakos halálát regisztrálták.

Az idei év tragikus rekordjáért az a novemberi Fülöp-szigeteki mészárlás tehető felelőssé, amelynek során 57 embert, köztük 30 újságírót öltek meg egy rivális klánok közötti leszámolásban.Robert Mahoney, a CPJ helyettes igazgatója elmondta: feltűnő, hogy az esetek háromnegyedében kifejezetten a munkájuk miatt érte támadás a meggyilkolt újságírókat, és nagy általánosságban – az esetek 85 százalékában – a bűntettekért nem vontak felelősségre senkit.

Mahoney szerint a 2009-es adatok aggasztó trendre utalnak, különösen Szomáliában, ahol a sajtó kilenc munkatársát ölték meg. Pakisztánban négy újságíróval végeztek, a harmadik legtöbb újságírógyilkosságot pedig Oroszországban követték el, ahol a sajtó három munkatársát érte halálos támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik