Külföld

Katalónia függetlensége mellett szavaztak

admin
admin

2009. 12. 14. 06:58

Mindössze 30 százalékos részvétel mellett a szavazók 95 százaléka egyetértett azzal, hogy Katalónia "demokratikus, szociális, független jogállam" legyen a vasárnap megrendezett jelképes - nem kötelező érvényű - népszavazáson.

Az eredeti cél az volt, hogy a 700 ezer voksolásra jogosult katalán legalább 40 százalékát mozgósítsák a 166 érintett településen. Az El País című spanyol napilap szerint viszont magasnak tekinthető a részvételi arány ahhoz képest, hogy a közvélemény-kutatások szerint csak a katalánok 20 százaléka függetlenségpárti.

Az informális népszavazás kezdeményezői a referendummal azt akarták elérni, hogy társadalmi vita induljon a Spanyolország és Katalónia közötti kapcsolatokról, illetve figyelmeztetésnek is szánták Madridnak.

A spanyol kormány nem ismeri el a referendumot, arra hivatkozva, hogy az alkotmány szerint hivatalosan csak Madrid írhat ki népszavazást. A szavazás lebonyolításában a katalán helyhatóságok nem is vettek részt: a szavazóhelyiségeket nem az egyes települések városházáin rendezték be, hanem szakszervezeti székházakban vagy egyházi épületekben.

A 2006-ban Madrid által is elfogadott autonóm státusra hivatkozva Katalónia nemzetként definiálja magát. A katalán nyelvet a Franco-diktatúra (1939-75) alatt elnyomták. A spanyolra hasonlító nyelvet Katalónián kívül a szomszédos Valencia régióban, a Baleár-szigeteken, valamint a Pireneusokban fekvő törpeállam, Andorra területén is beszélik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.