Nagyvilág

Eltört Berlusconi orra

A milánói dóm kicsinyített másával vágta arcon az olasz kormányfőt egy pszichés problémákkal küzdő grafikus Milánóban. Berlusconi éppen autogramot osztott, amikor rátámadtak. Orvosa szerint leghamarabb két hét múlva gyógyulhat fel.

Silvio Berlusconit vérző szájjal tuszkolták gépkocsijába a testőrei, miután egy férfi arcon dobta egy szoborral vasárnap este. A kormányfőnek eltört az orra, felszakadt az alsó ajka, amelyet össze kellett varrni, és két foga is megsérült – közölte Alberto Zangrillo, az olasz kormányfő orvosa. Berlusconit a helyi San Raffaele kórházban kezelik, sérüléseiből 15 napon belül gyógyulhat fel.

Az elkövető, a 42 éves Massimo Tartaglia a milánói dóm kicsinyített, fém talapzaton álló másával dobta arcon két méterről a kormányfőt, aki éppen autogramokat osztogatott egy választási nagygyűlés, a márciusi önkormányzati választások kampányindítója után.

A rendőrség először azt közölte, hogy a szoborral közvetlen közelről arcon ütötték a kormányfőt, de egy videofelvétel tanúsága szerint a támadó Berlusconi felé hajította a dóm makettjét, amely az orrán és a száján találta el a kormányfőt.

A földre esett, erősen vérző politikust testőrei felsegítették, majd autójához kísérték, ahonnan Berlusconi még jelezni akarta a tömegnek, hogy nincs nagyobb baj. Ezután vitték a kormányfőt a San Raffaele kórházba, ahol egyik orvosa megvizsgálta. Ennek alapján úgy döntöttek, hogy éjszakára megfigyelés céljából bent tartják.

Néhány órás kihallgatás után a milánói ügyészség hivatalosan vádat emelt Tartaglia ellen előre megfontolt súlyos testi sértés címén. A férfit, aki foglalkozását tekintve grafikus, a hírek szerint tíz éve pszichés problémákkal kezelik. A támadás után a zsebében egy feszületet és egy önvédelmi gázspray-t is találtak.

Ignazio La Russa védelmi miniszter szerint a tettest a feldühödött tömeg meglincselte volna, ha a biztonsági emberek nem avatkoznak idejében közbe.

Berlusconit már korábban is érte hasonló inzultus: 2004 szilveszter estéjén Róma belvárosában egy 28 éves fiatalember a fotóállványával megszúrta a kormányfőt a füle alatt. Az orvosi vizsgálatok szerint a támadó csak kisebb sérülést okozott, és a kormányfő nem tett feljelentést ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik