Nagyvilág

Koppenhága: a szünnapra is jutott balhé

A tegnapi balhés tüntetések után, három busznyi demonstrálót ma is megbilincselve szállítottak el a rendőrök Koppenhágában – értesült az FN.hu.

A szombati incidensekhez képest tiszta a levegő a dán fővárosban, ahol nemzetközi klímavédelmi konferenciát tartanak. Mint ismeretes, a szombati nap folyamán 67 ország összesen 515 szervezete tartott tüntetést Koppenhágában. A felvonulók a dán parlament épületétől indultak el, és a klímaértekezletnek helyt adó Bella Center konferencia-központhoz tartottak.

Megvannak a megfelelő technológiai megoldások

Nem csak a konferenciának helyet adó dán fővárosban demonstráltak egyébként. Többezres tüntetések zajlottak szombaton Ausztrália nagyvárosaiban is. A Felmelegedés Elleni Gyaloglás (Walk Against Warming) résztvevői a koppenhágai klímacsúcs tárgyalóira akartak nyomást gyakorolni, hogy tető alá hozzák a Kiotói Jegyzőkönyvet felváltó nemzetközi megállapodást, amely ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat írna elő az üvegházhatást előidéző gázokra vonatkozóan.

Szombaton Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy fontosak és rendelkezésre is állnak azok a technológiai megoldások, amelyek aktív használatával a fejlett és a fejlődő államok a gazdasági növekedés fenntartása mellett is betarthatják klímavédelmi vállalásaikat. A politikus szerint a fejlődő országoknak a gazdasági növekedés mellett is vissza kell fogniuk a károsanyag-kibocsátást, a fejletteknek pedig mérsékelniük kell, 2050-ig legalább 80 százalékkal.

Magyarokat is őrizetbe vettek

Szombaton a rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult fel Koppenhága utcáin, határozott lépéseket követelve a klímacsúcson tárgyalóktól a globális felmelegedés megfékezésére.

A tüntetésen mintegy 300 fekete ruhába öltözött fiatal téglákat dobált és kirakatokat tört be.

A dán rendőrség nagy erőkkel fékezte meg a rendbontókat, 968 személyt állítottak elő. A rendvédelmi szervek közleménye szerint 13 fő kivételével valamennyit szabadlábra helyezték, konkrét bűncselekmény gyanúja pedig csupán három személlyel kapcsolatban merült fel.

A zavargások során négy magyar állampolgárt is őrizetbe vettek, később őket is elengedték.

Megpróbálták blokád alá venni a kikötőt

A balhék után szombaton este békés, gyertyafényes virrasztás kezdődött, a klímatárgyalásoknak helyt adó Bella Center területén. A virrasztás résztvevői egy olyan igazságos és jogilag kötelező érvényű új egyezményt kívánnak elérni, amelynek révén 200 milliárd dollár támogatás jutna a szegényebb országoknak a klímaváltozás elleni küzdelemben. A résztvevők fontosnak tartják azt is, hogy a leendő megállapodás kellően ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat fogalmazzon meg, vagyis azt, hogy 2015 után már csökkenjen a globális szén-dioxid-kibocsátás. A szombatival egy időben több mint 3000 hasonló virrasztást tartottak a világ számos pontján.

Az FN.hu értesülései szerint rendbontás mára is jutott. A belváros szélén, tudósítónk szerint három busszal szállítottak el a rendőrök őrizetbe vett aktivistákat. A közel kétszáz elfogott tüntető valószínűleg megpróbálta blokád alá venni a dán főváros kikötőjét.

Koppenhágában az utca embere egyébként nem sokat foglalkozik a konferenciát kísérő tüntetésekkel. A tegnapi rendbontások helyszínén csupán egy berepedt kirakatot látott tudósítónk.

A mai szünnap után holnap ismét üléseznek a konferencián részt vevő országok képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik