Külföld

Tovább egyeztetne a kormány a szlovák nyelvtörvényről

admin
admin

2009. 12. 11. 07:39

A magyar kormány rendkívüli kisebbségi vegyes bizottság összehívását tervezi, mert elégedetlen a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról folyó magyar-szlovák-EBESZ háromoldalú tárgyalások előrehaladásával.

Az MTI-nek vezető kormányzati tisztségviselők azt mondták, a legutóbbi ülés tapasztalatai is azt mutatják, hogy a tárgyalások nem a szécsényi megállapodás szellemében folynak. Nem oldódnak azok az aggályok, amelyek a törvénymódosítás diszkriminatív elemeihez fűződnek, miközben a szlovák partner már le akarná zárni az egyeztetéseket – fogalmaztak.

A hírügynökség információi szerint a kormány azt szeretné, ha még december 16-a előtt megtartanák a vegyes bizottság rendkívüli ülését, mivel a tervek szerint a szlovák parlament aznap fogadná el az államnyelvtörvény módosításának végrehajtási irányelveit. Ezek ugyanis – magyar kormányzati információk alapján – több problémát okoznak majd, mint amennyit megoldanak.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülése után újságíróknak azt mondta, „igen csekély mértékben kaptak érdemi válaszokat” a Magyarország szempontjából fontos alapkérdésekre.
Szlovákia november 30-án juttatta el Magyarországnak a szeptember 1-jén életbe lépett szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról szóló dokumentumot.

A szlovák parlament június végén fogadta el a nyelvtörvény szigorítását. A szeptember elsején hatályba lépett jogszabály egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Azt, aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 10-én, Robert Fico szlovák kormányfővel Szécsényben folytatott találkozója után jelentette be, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán támadt vitákat az EBESZ kisebbségi főbiztos ajánlásainak szellemében kívánják feloldani.

A szécsényi találkozó után nyilatkozva Bajnai Gordon az EBESZ főbiztosának ajánlásai közül kiemelte, hogy az nem kérdőjelezi meg a törvény létét, de javasolja, állítsák vissza a megbontott érzékeny egyensúlyt a kisebbségi nyelvekről és az államnyelvről szóló törvények között. Szintén javasolja a jelentés, hogy az államnyelvtörvény egyensúlytanságait a módosítás végrehajtási rendeletében tisztázzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.