Nagyvilág

Slota ismét odacsapna a magyaroknak

Esküt és lojalitási fogadalmat kéne tenniük a szlovákiai fiataloknak Slota legújabb törvényjavaslata szerint. A felvidéki magyar szakértő szerint, bár az ötlet abszurd, mivel Fico pártja is az ügy mögé állhat, simán megszavazhatják.

Ján Slota nemzeti pártja új, a szlovák nemzettudat erősítését szolgáló törvényjavaslatot kezdeményezett a pozsonyi parlamentben. Eszerint minden szlovákiai fiatalnak fel kéne esküdnie a szlovák alkotmányra és lojalitási fogadalmat kéne aláírnia a személyi igazolványa átvételekor, illetve az állami és önkormányzati hivatalok dolgozóinak is át kéne ezen esniük. Annak pedig, aki megtagadja az esküt, korlátoznák az állampolgári jogait és nem tölthetne be állami hivatalt.

A javaslatot Robert Fico kormányfő pártja, a Smer is tárgyalásra alkalmasnak találta, így könnyen lehet, hogy mellé állnak, azaz februárban akár el is fogadhatják.

A szlovákiai Fórum Intézet szakértője, Petőcz Kálmán az FN.hu-nak elmondta: a törvénytervezet alapvetően két célt szolgál. „Első sorban azt, hogy elvonja a figyelmet például arról, hogy Slota pártjának rúdja kifelé áll a kormányból a korrupciós botrányok miatt. A másik ok pedig a nacionalizmus” – hangsúlyozta Petőcz Kálmán. Hozzátette: a most kormányzó pártok nemzeti államban gondolkoznak, és komolyan gondolják azt, amit a javaslatba foglaltak. Szerintük ugyanis – mint a szakértő fogalmazott – a kisebbségek most valamiféle folklórt jelentenek, de idővel úgyis el fognak tűnni.

„Igazán az az aggasztó, ahogy a többi, demokratikus és európai értékeket valló párt viszonyulnak a helyzethez. Az a nagy kérdés ugyanis, hogy ők mennyire határolódnak el” – véli Petőcz Kálmán. Lapunk kérdésére, hogy szerinte meg lehet-e egy ilyen törvényt szavazni ma Szlovákiában, azt válaszolta: a legnagyobb „marhaságokat” kiveszik belőle, és igen.

A Fórum Intézet programigazgatója kifejtette: a magyarok tiltakozhatnak ellene, tüntethetnek is akár, ám felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre még a pontos szövegezése sem ismert. „Ám maga az ötlet abszurd és elképesztő. Egy XIX. századi mentalitást próbálnak életben tartani” – fogalmazott Petőcz Kálmán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik