Külföld

A külügyi tárca is tárgyalna a nyelvtörvényről

admin
admin

2009. 12. 11. 13:15

A módosított szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos szakértői konzultációk folytatására hívta meg a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság szlovák társelnökét december 15-re Szabó Vilmos, a külügyi tárca államtitkára.

A kezdeményezést az indokolja, hogy a magyar fél a vegyes bizottság legutóbbi, december 4-i pozsonyi ülését követően sem tudja lezártnak tekinteni a szakértői egyeztetéseket – közölte Mátrai Zsuzsanna, a külügyi tárca szóvivője pénteken az MTI-vel.

Kiemelte: Magyarország a szeptember 10-i szécsényi miniszterelnöki közös nyilatkozatban megfogalmazottakkal összhangban továbbra is arra törekszik, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségügyi főbiztosának ajánlásai maradéktalanul megjelenjenek a nyelvtörvény alkalmazására kidolgozott végrehajtási irányelvekben.

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek a szlovák államnyelvtörvény módosításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a kisebbségi nyelvek használatát garantáló és szabályozó normákat is módosítani kellene, továbbá komplex kisebbségi törvényt kellene létrehozni.

A külügyi tárca szóvivője közleményében azt írta: az eddig folytatott magas szintű találkozók szellemében a magyar fél fenntartja szándékát, hogy mindaddig folytatni kívánja a konzultációkat, amíg a nyitott kérdések mindkét fél számára megnyugtató módon nem rendeződnek.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a bizottság december 4-i ülését követően azt mondta, úgy gondolja, hogy Magyarország az alapkérdésekre, azokra, amelyeket a nyáron is és az ősszel is megfogalmazott, “igen csekély mértékben” kapott “érdemi válaszokat”. A tárgyalás folyamán a szlovák fél ismételten arról biztosította a magyarokat, hogy az államnyelvtörvény nem irányul a kisebbségek ellen, s nem csorbítja a kisebbségi nyelvhasználatot.

A magyar fél a pénteki egyeztetésen arra is választ szeretett volna kapni, milyen jogi relevanciája van a nyelvtörvényhez kötendő végrehajtási utasításoknak. “A jogi státus tekintetében továbbra is nagyon sok kételyünk van” – összegezte az eredményt a bizottság magyar társelnöke.

Németh Zsolt (Fidesz), a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) jogi, valamint külügyi- és Európa-ügyi albizottságainak szintén e napon tartott együttes ülése után a szlovákiai kisebbségek jogait sértő nyelvtörvény visszavonására szólította fel a pozsonyi kormányt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.