Nagyvilág

Felháborodott a pedofilbotrányon a pápa

Kerülték a botrányt, így inkább tűrték a pedofíliát a dublini érsekségben egy jelentés szerint, amely "mélységesen megrázta" a pápát is.

VI. Benedek pápa kinyilvánította pénteken, hogy osztozik az ír hívők felháborodásában, és mély sajnálatot érez annak a jelentésnek a következményeként, amely feltárta, hogy gyermekekkel szembeni visszaélésekről szóló panaszokat hallgattak el magas rangú vallási vezetők évtizedeken át az ír katolikus egyházon belül.

A pápa az után adott ki erről nyilatkozatot, hogy pénteken a Vatikánban fogadta az ír egyház vezetőit: Sean Brady ír bíborost, a püspöki konferencia elnökét és Diarmuid Martint, Dublin érsekét. XVI. Benedek közölte, hogy pásztorlevelet fog küldeni az ír hívőknek a szexuális visszaélésekről, illetve a Vatikán válaszáról a válságra.

“A jelentés mélységesen megrázta a pápát… a legmélyebb neheztelését fejezi ki a klérus bizonyos tagjainak tettei miatt, akik elárulták az Istennek tett ünnepélyes esküjüket, akárcsak az áldozatok, a családtagjaik és általában a társadalom által beléjük vetett bizalmat” – hangzik a nyilatkozat.

A pápa – teszi hozzá a dokumentum – “osztozik a felháborodásban, az elárultatottság és szégyen érzésében, mely sok ír hívőt áthat, és csatlakozik hozzájuk az imádkozásban az egyház életének e nehéz pillanatában”. Az egyház folytatja a vizsgálatot erről a “súlyos ügyről” – ígérte XVI. Benedek a másfél órás találkozó után, amelyet az ír egyház válsága megvitatásának szenteltek.

A november 26-án közzétett, 700 oldalas jelentésben a dublini katolikus érsekség hozzáállását vizsgálták az 1975-2004-es időszakban, és azt állapították meg, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések ügyében még az 1990-es évtized közepén is “a titoktartás, a botrány elkerülése, az egyház jó hírének védelme” volt a fő szempont. Magukra az egyházi intézményekben – iskolákban, gyermekotthonokban – elkövetett visszaélésekre nem most derült fény; a jelentésben említett 46 lelkész közül tizenegyet már el is ítéltek kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik