Nagyvilág

2011-ben felszámoljuk a magyar-román átkelőket

Támogatja az EU-csúcs a Stockholmi Programot, amely például a schengeni övezet bővítéséről szól.

Általános egyetértés mutatkozott a pénteken zárult EU-csúcson a szabadságjogokat és biztonsági kérdéseket összefogó, úgynevezett Stockholmi Program támogatásában, amely egyebek közt arról is szól, hogy folytatódik a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet bővítése – közölte Bajnai Gordon miniszterelnök Brüsszelben.

Elmondta, hogy román részről a schengeni övezethez való csatlakozás céldátuma 2011 tavasza. Ha ez megvalósul, akkor a magyar-román határ, amely ma még a szabad mozgás övezetének külső határa, belső határrá válik. Magyarországra azonban továbbra is fokozott felelősséget ró majd a szerb és az ukrán határ szigorú ellenőrzése, hiszen azok továbbra is “schengeni külső határok” maradnak – jegyezte meg a kormányfő. Bajnai kitért arra is, hogy ugyancsak a Stockholmi Program elvi keretei között szerepel az igazságszolgáltatáshoz való jobb hozzáférés biztosítása az egyes EU-országok közötti viszonylatban.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői a brüsszeli csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy a következő félévben az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgoz ki az ötéves program gyakorlatba ültetésére, félidőben, 2012-ben pedig csúcsszinten áttekintik, hogyan áll a program.

A tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek legutóbbi találkozóján a tárca időközben lemondott magyar vezetője, Draskovics Tibor elmondta, hogy Magyarország a cselekvési terven belül különösen a romák integrációjával kapcsolatos programok, valamint a közlekedésbiztonság növelésére vonatkozó tervek készítésére törekszik. A program megvalósításának egy része 2011-re esik majd, amelynek első felében Magyarország látja el az unió soros elnökségét.

A zárónyilatkozat külön hangsúlyozza, hogy a Stockholmi Program további lépéseket tesz majd az alapvető emberi és szabadságjogok gyakorlásának garantálása felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik