Külföld

Új szövetségi államot hoznak létre Indiában

admin
admin

2009. 12. 10. 12:37

Új szövetségi állam létrehozásáról döntött az indiai kormány: az új, Telangána nevű közigazgatási egység a déli Ándhra Prades állam területén jön létre, a helybéliek napokig tartó erőszakos tüntetései és egy helyi politikai vezető éhségsztrájkja nyomán.

Telangána térsége Ándhra Prades tíz északi-északnyugati körzetén terül el, és az ötvenes évek óta időről-időre előtérbe kerültek a térség önálló szövetségi állammá alakítására vonatkozó követelések.

A telangánaiak ugyanazt a nyelvet – a telugut – beszélik, mint Ándhra Prades többi lakói, de kifogásolják, hogy a szövetségi állam vezetői évek óta hanyagolják a térséget.

Tizenegy nappal ezelőtt – miután egy helyi politikus éhségsztrájkot kezdett – erőszakos tüntetések robbantak ki, feldühödött tiltakozók rendőrökkel csaptak össze, s azzal fenyegetőztek, hogy megostromolják a szövetségi állam törvényhozását.

Az új állam létrehozásához az indiai parlamentnek módosítania kell majd az alkotmányt is, amihez kétharmados többségre van szükség a törvényhozásban. Azt is el kell dönteni, melyik állam területén lesz Ándhra Prades jelenlegi székvárosa, Haidarábád, amelyet olyan nagy nyugati vállalatok választottak székhelyül, mint például a Google és a Microsoft.

Mivel India több régiójában is voltak a telangánaiakhoz hasonló követelések, politikai elemzők attól tartanak, hogy az új állam létrehozása ösztönzőleg hat majd a többi, nagyobb önállóságot követelő régióra is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.