Nagyvilág

Terrorizmussal gyanúsítanak öt amerikait Pakisztánban

A pakisztáni hatóságok terrorista kapcsolatok gyanújával kihallgatnak öt amerikai muzulmán fiatalembert, akik november végén tűntek el az Egyesült Államokban - közölték csütörtökön a pakisztáni és az amerikai rendőrség illetékesei.

Az eltűnésükről szüleik értesítették a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), miután kiderült, hogy egy 11 perces videót hagytak maguk után.

A búcsúüzenetszerű felvételen háborús jelenetek, illetve harcok áldozatai láthatók, és a felvétel készítői a muzulmánok védelmére szólítanak fel.

A szóban forgó, 19-25 év körüli fiatalok vélhetően azonosak azokkal, akiket a pakisztáni hatóságok őrizetbe vettek az ország keleti részén fekvő Szarghoda városában, egy olyan házban, amelyet a Dzsais-e-Mohammed fegyveres csoport használt.

A szervezet feltehetően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődik. A Dzsais-e-Mohammedet az Egyesült Államok és Pakisztán is terrorszervezetnek minősítette, tevékenységét betiltotta.

Bűnlajstromán elsősorban Kasmír indiai részén elkövetett merényletek és támadások vannak.

Az említett fiatalok hozzátartozói Észak-Virginiában és a fővárosban, Washingtonban élnek. Közülük hárman pakisztáni származásúak, a másik kettő egyiptomi, illetve jemeni. Egyikük fogorvosnak tanul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik