Nagyvilág

Tadic: lesz pénz a Vajdaságra

Néhány hónapon belül a szerb törvényhozás elé kerül az a törvény, amely megteremti a Vajdaság kibővülő hatásköreinek anyagi alapjait - jelentette ki a szerb elnök csütörtökön a vajdasági Palicson.

Boris Tadic Sólyom László köztársasági elnökkel tárgyalt a vajdasági kistelepülésen.

“A hatáskörök finanszírozásáról szóló törvény nyomán biztosítani tudjuk majd, hogy a vajdasági intézmények a kapott hatásköröknek megfelelően működjenek” – mondta a szerb elnök az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a Vajdaság hozzájut-e többletforrásokhoz a központi költségvetésből, hiszen a január 1-jén életbe lépő új törvény jelentősen kiszélesíti a tartomány hatásköreit, ugyanakkor nem rendelkezik az új jogkörök ellátásához szükséges forrásokról.

Boris Tadic egyúttal “politikai csatározások közepette terjesztett álhírnek” nevezte és cáfolta azt a gyakran emlegetett adatot, hogy a Vajdaságnak járó juttatás a központi költségvetés hét százaléka. Ezen az összegen felül ugyanis a központi költségvetésből finanszírozzák a tartomány oktatási és egészségügyi rendszerét, és ebből folyósítják a vajdasági köztisztviselők, közalkalmazottak bérét is – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik