Nagyvilág

Nemi erőszakkal terrorizálták az ellenzéket Zimbabwéban

Robert Mugabe zimbabwei államfő hívei nőket erőszakoltak meg a politikai ellenzék megfélemlítése érdekében a tavalyi vitatott választások során - állította csütörtökön egy AIDS-ellenes nemzetközi szervezet.

Az ENSZ-főtitkár AIDS-ügyekért felelős korábbi különmegbízottja, Stephen Lewis által vezetett AIDS-Free World jelentésében megállapította, hogy Mugabe több mint kétszáz híve országszerte 380 esetben követett el nemi erőszakot. A jelentés, amelyet a dél-afrikai Johannesburgban ismertettek, 72 áldozat és szemtanú meghallgatása alapján készült.

Az áldozatok elmondták, hogy megerőszakolták, szexrabszolgaként fogva tartották és arra kényszerítették őket, hogy nézzék végig saját lányuk megerőszakolását. Mindennek csupán az volt az oka, hogy Mugabe támogatói ellenzékinek nézték őket.

Mugabe kevesebb szavazatot kapott az elnökválasztás első fordulójában, mint ellenzéki kihívója, Morgan Tsvangirai, az államfő vezette Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) pedig a parlamenti választásokon első ízben vesztette el többségét a függetlenség 1980-as elnyerése óta. Mugabe a második fordulóban mégis győzött, mert Tsvangirai a híveivel szembeni erőszakra hivatkozva visszalépett.

A Tsvangirai vezette Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) azt állítja, mintegy kétszáz támogatója esett politikai gyilkosság áldozatául a választási időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik