Külföld

Koszovó miatt ugrottak egymásnak a nagyhatalmak

admin
admin

2009. 12. 10. 11:48

Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellenkezik a nemzetközi joggal - állították a franciák pénteken a hágai Nemzetközi Bíróságon. Koszovó ügyének kapcsán ötven év óta először feszül egymásnak nemzetközi bíróságon az Egyesült Államok és Oroszország.

Koszovó 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltott függetlenségének ügyét még ugyanazon év októberében a Nemzetközi Bíróság elé vitte az ENSZ Közgyűlése Szerbia kérésére. Az országok egyenkénti meghallgatása után a vitát pénteken lezárják Hágában, ítéletre azonban csak további pár hónap után kerülhet sor.

A franciák jogi képviselője, Edwige Belliard szerint “a szerb nyilatkozatok szintén azt bizonyítják, hogy a nemzetközi jogban nincs olyan szabály, amely alapján Koszovó függetlensége jogsértő lenne.”

A jogász szerint az ügyben nem is szabadna a Nemzetközi Bíróságnak véleményt megfogalmazni. Egy ilyen határozatnak “nem lenne praktikus következménye”, mivel Koszovó függetlensége már megvalósult – fejtette ki. A franciák szerint Koszovó elszakadása nem ellenkezik a területi integritás alapelvével sem, mert ez az alapelv csak országok közti viszonyokra értelmezhető – írja a tárgyalást részletesen nyomon követő B92 szerbiai internetes oldal.

A vitában Oroszország Szerbia mellett áll és jogsértőnek találja Koszovó függetlenné válását, az Egyesült Államok ugyanakkor az egykori szerb tartomány pártját fogja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.