Nagyvilág

Kevesebb lakást árvereztek el Amerikában

Az Egyesült Államokban novemberben negyedik hónapja csökkent a magánlakások elárverezésére kezdeményezett banki eljárások száma.

A minden idők csúcsát jelentő júliusi számhoz képest kevesebb eljárás nem jelenti azt azonban, hogy tartós megoldás ígérkeznék a bajba kerülő jelzálogadósok számára – derült ki csütörtökön az amerikai ingatlanpiac adatait számon tartó RealyTrac cég összesítéséből.

Az eljárások száma 8 százalékkal kevesebb volt novemberben, mint októberben, és 15 százalékkal kevesebb, mint júliusban, de 18 százalékkal több, mint tavaly novemberben.

Eszerint minden 417-ik amerikai háztartás ellen folyt banki eljárás novemberben törlesztési elmaradás miatt.

A RealyTrac szerint az idén összesen 3,2 millió ingatlan tulajdonosai ellen indul banki eljárás az Egyesült Államokban, ez újabb rekord lesz a tavalyi 2,3 millió eset után.A RealyTrac szakértői szerint a kétszámjegyű munkanélküliség, az alulfoglalkoztatás, a korábban könnyen osztogatott, törleszthetetlen hitelek nagy mennyisége és az új hitel szerzésének akadályai lerontják a kormányzati intézkedések hatását.

Szerintük az amerikai lakáspiac javulása akkor várható, amikor a munkanélküliség a sokévi átlag szintjére csökken, és a hitelhez jutás lehetősége normalizálódik az utóbbi évek szélsőségei után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik